neděle 27. června 2010

Prince of Persia: The Forgotten Sands






Je to už dlouhých dvacet let co světlo světa spatřil první Prince of Persia. První díl byl dělán pro počítače apple. Šlo o plošinovku se srandovním, hopsajícím panákem pixelovitého charakteru. Koho by napadlo, že se tento panák stane jednou z hlavních ikon počítačových her.

Nový díl má podtitul The Forgotten Sands a je dějově zasazen mezi první a druhý díl obnovené série. Bohužel tato skutečnost zůstává ve hře naprosto nevystižena. Ve hře není totiž ani náznak toho, že se jedná o jednu malou kapitolku velkého epochálního příběhu. Není zde popsán příběh předchozích dílů, ani pokračování. Hra začíná návratem prince z neznámé cesty, který je zaskočen tím, že na palác jeho bratra utočí neznámá armáda. Ano, přesně takto je popsán úvod hry. Po úvodním intru se tedy ocitnete v paláci vašeho bratra, který je ze všech stran obléhán. První půl hodiny hry žijete pouze s tím, co bylo řečeno v úvodním intru. Žádné vysvětlení proč sakra skáčete tam, kam skáčete. Poté následuje další animace, kde váš bratr zjistí, že již není žádná jiná šance jak odvrátit útok, než použít amulet pro přivolání písečné armády krále Šalamouna. Ještě předtím, než k této události došlo byl princ včas varován, že k tomu nesmí nikdy dojít. Bohužel váš bratr má svou hlavu a nedbá rad prince. Použije amulet a přivolá písečnou armádu. Však i taková písečná armáda v prášku má datum spotřeby. Tato se zdá být prošlá již několik staletí. Namísto aby pomohla zachránit bratrův palác, se obrátí proti všemu živému. To však není vše co prošlá instantní armáda v prášku obsahovala. To už by ale bylo prozrazování příběhové linie.Příběh je však i přez nedostatečné úvodní seznámení napsaný kvalitně a vtáhne do děje opravdu každého.

Grafické zpracování je kvalitní po všech stránkách. Hra využívá engine z předchozího dílu, však ale upraveného do posledního detailu. Celková vizualizace je opravdu skvostná. Není to díky ostrým texturám, nebo díky přehnanému HDR, ale díky naprosto úžasně vymodelovaným lokacím, doplněným drobnůstkami jako reálné sluneční paprsky, vrhané stíny a úžasné celkové nasvětlení. Všechny tyto prvky dělají ze hry opravdu pastvu pro oči. Opravdu nádherně zde funguje i voda, která je i jedním z hlavních herních prvků.

Hratelnost je také na úrovni. Hra funguje stejně jako v předchozích dílech. Akce se zde vždy střídá s logickým úkolem, které jsou zde opravdu zábavně a inteligentně řešeny. Hlavní náplní prince je samosebou šplhání, skákání, lezení po všem co jde i nejde. To je zde doplněno hromadou zajímavých prvků. Například zastavování času pouze na kapaliny. Díky tomu je princ schopen například šplhat po proudu vody, nebo odrážet se od vodní stěny. Další zajímavý prvek je vybavování. Princ má schopnost vytvořit jakési reálné vzpomínky. Díky těmto vzpomínám pro prince není problém například šplhat, jen pomocí jeho fantazie po sloupu, který je už delší dobu zbouraný. Zajímavých prvků je ve hře opravdu hodně a nudit se rozhodně nebudete. Zajímavá novinka je také počet nepřátel. Narozdíl od předchozích dílu jsou zde hordy nepřátel a souboje jsou díky tomu opravdové necenzurované jatka. Za zabíjení nepřátel dostáváte zkušenostní body, které vyměňujete za různé vylepšení a kouzla. 

Prince of Persia: The Forgotten Sands je opravdu povedená hra. Díky svému povedenému grafickému kabátu, skvělé hratelnosti a hutnému příběhu jí mohu doporučit každému a nemusí být ani fanouškem série.

9/10

+ Grafické zpracování, hratelnost, soundtrack

- Úvod hry

Minimální konfigurace: CPU: 2.2 GHz Intel Core 2 Duo or AMD Athlon 64 X2 4400+ or higher RAM: 2 GB / 4 GB Graphics: 512 MB DirectX 9.0c-compliant card with Shader Model 3.0 or higher (NVIDIA GeForce 8600 GT / ATI RADEON HD 2600 PRO) 

Recenzoval: greendayos










Žádné komentáře:

Okomentovat