pondělí 26. července 2010

Recenze: Počátek / Inception


Nový film režiséra Christophera Nolana nás zavede do našich snů, a nabídne sugestivní úvahu o nebezpečích číhajících v našem podvědomí.

Dom Cobb (Leonardo DiCaprio), který je stíhán v USA pro podezření z vraždy své manželky je světová špička v oblasti, která se dá pospat jako "mentální špionáž". Co si pod tím máme ale představit? Ve filmu bude Cobb a jeho pomocníci vstupovat lidem do snů pomocí speciálního zařízení a získavat v nich důležité informace, myšlenky či nápady.

To do doby než se jim jedna zakázka nepovede a jsou nachytáni Japonským multimiliardářem a vlivným šéfem nadnárodní korporace Saitem (Ken Watanabe). Saito se nabídne, že smaže trestní rejsřtík Cobba aby se mohl vrátit ke svý dětem do USA, když pro něj proniknou do mysli dědice konkurenční společnosti Roberta Fischera (Cillian Murphy). Cílem ale nebude brát ale naopak dávat a to konktétně vnuknout myšlenku že musí po zdědění nechat rozpadnout společnost svého otce Maurice Fischera (Pete Postlethwaite), který je na smrtelné posteli. První část plánu, ve které Fischera unesou a uspí proběhne hladce, avšak po vniknutí do jeho mysli se objeví problémy v podobě ozbrojené ochranky, která ji střezí v případě právě takových pokusů.Tím se vše zkomplikuje a akce se mění v holý boj o přežití.

Během první více jak hodiny filmu se při přípravě plánu vnuknutí seznamujeme s mechanismy fungování snového světa ve fascinující podívané, která využívá poznatků psychologie při zkoumání spánkových fází. Sen může mýt vrstvy a v každé další plyne čas pomaleji a navzájem se ovlivňují. Snaha vnuknout myšlenku vede k noření se do hned několika vrstev snové struktury, jež je řízena svou vlastní logikou. Nolan jako scénárista se nám ji snaží věrohodně přiblížit a splétá přitom abstraktní vize, v nichž popouští uzdu své fantazii.

Divák je zatažen do hry, při níž nemá jen pocit pasivního pozorovatele děje, ale někoho, kdo výsledný tvar svým pozorným vnímáním dotváří. Vyplatí se proto si všímat všech detailů, jejichž propracovanost oceníte zřejmě až při dalších zhlédnutích. Do té doby si možná budete připadat jako roztočený totem, pomocí něhož extraktoři detekují hranici mezi snem a bděním.

Zdroj: imdb.com

1 komentář: